Stálé rubriky / Management a Leadership
Stálé rubriky

A jak vaříte vy? Je váš styl práce a vaření v souladu?

28.06.2013  Lenka Mrázová 0  komentářů

Navazuji na článek Martina Hudečka o jeho kuchařském mistrovství a přístupu k terapii. Mám to tak trochu podobně, a proto si dovolím vyzvat i vás k zamyšlení, jak vaše vaření odráží váš přístup k práci či k životu?

Martin mne přivedl na paralelu šťavnatého masa. Šťavnatou pečeni vytvoříte buď velmi prudkým opečením masa hned na začátku a poté rychlou úpravou při vysoké teplotě v přesně stanoveném čase. Nebo naopak velmi jemným, pomalým pečením při nižší teplotě za delší čas. 

Na to, jak jsem v životě velmi odvážný člověk, při pečení masa preferuji raději pomalé pečení. Možná proto, že na rychlé pečení jsem si zatím nezvykla či s ním nemám tolik životních zkušeností. Proto také více upřednostňuji ten uhlazený, jemný přístup ke klientům, proto uhlazuji jejich cestu pracovním životem. Proto také zatím nechci řešit bolestivá životní traumata vyžadující radikální řez. Ano, já nechci ostře řezat či vrtat. Ani v kuchyni, ani při práci.  

Zajímavé je, že jsem se sama na sobě přesvědčila o tom, jak je takové vrtání či ostrý řez, který bourá a ničí letitá spojení v mozku, vysoce účinný. A pokud ještě následně ony hluboce rozřezané kousky syrového masa vašeho mozku zkropíte přívalem slz (obdobně, jako když si po krájení ostré papričky z Bhútánu mimoděk sáhnete do očí), pak se vše náramně rychle zaceluje a srůstá. Ale srůstá do nových, svěžích spojení. Spojení, která pak povyšují vaše nitro na velmi pevné jádro, které už další, ani velmi dobře nabroušený nůž čaroděje života neprořízne.  

Ale vraťme se do kuchyně k pečení masa. Do nehotové pečeně se nemá píchat, vyteče pak příliš mnoho krvavé šťávy. Odoláte-li tomuto pokušení, máte pak dostatek šťávy v měkounkém mase na talíři. Stejně tak vydržíte-li v klidu dávkovat klientovi těžké údery vedené vaší jemnou rukou, umem a léty zkušeností i vírou ve výsledek, máte zaručeného, spokojeného klienta plného životní šťávy. Stoupnete-li si u klienta před smečku jeho kreativců a marketingových specialistů plánujících úžasnou reklamní kampaň a trpělivě a jednoduše jim na příměrech a číslech vysvětlujete, do jakých daňových pastí a dodatečných nákladů právě chtějí svým nápadem firmu přivést, pak finanční ředitel, který v komunikaci s nimi dosud užíval jen řeč zákona a soudních rozsudků, je vaším dalším vděčným strávníkem.

Ostré řezání bylo velmi účinné a pomohlo mi. Ale můj přístup k vaření je jiný, proto je i moje služba jiná. Já vždy velmi opatrně, jemně krájím, tak aby nic napadalo vedle, abych něco nepřeřízla a sebe či jiné svou neopatrností a zbrklostí nezranila. A vždy dbám na to, aby po mé prací zůstal v klientovi dostatek šťávy na jeho další kroky dnem. 

Každý z nás je na něco specialista. Já jsem specialista na pečení moučníků, zejména koláčů a dortíků. Používám zásadně bio suroviny, celozrnnou mouku, třtinový cukr, bio vejce. Ano, někdo to může označit za luxus, ale moje koláče opravdu chutnají jinak. I když všem mlaskajícím vždy ráda sdělím své recepty, málokdo je napodobuje. Klasika je prý jednodušší a levnější. Ano, klasické pečení z bílé mouky a bílého cukru je jednodušší a levnější, ale je to opravdu zdravější a prospěje to v dlouhodobém horizontu? Ale hlavně je to koláč jako každý jiný. A můj koláč jako každý jiný není.

Když musím někdy na opatření vstupní suroviny vynaložit větší úsilí či peníze, o vstupy pak více pečuji. A zrovna tak pečuji také o výstupy, aby se v dobrých podmínkách dostaly včas ke svému strávníkovi, dokonce i tak, že během dne rozvážím koláče na tři různá místa, v promyšlených krabičkách, ať mají mí přátelé dobrotu pro svůj žaludek co nejčerstvější. Stejně pečuji o své klienty – dostávají luxusní suroviny pečlivě nadávkované, tedy mé know-how, má léta studia a zkušeností, hlavně ale ve zdravé a snadno stravitelné podobě, tedy srozumitelné, uchopitelné, pro pohlazení jejich duše.

Nebojím se užívat suroviny neobvyklým způsobem. Bílou lesklou polevu na dortu dělám z bonbonů marshmallow. Všichni se diví té neobvyklosti a přitom se olizují. Právě tak neváhám použít neobvyklých propojení svých zkušeností z různých oborů či velkých metafor při práci. A klient se diví, jak jednoduše, a přitom výstižně lze jeho záležitost popsat. A na jaký nápad a postup jsem ho právě přivedla. Nechám klienta zamyslet se a zasnít, jak by postupoval sedlák, kterému právě přestala rodit půda. Během deseti minut jej napadne několik možností. Zeptám se ještě, co by v takové situaci udělala odvážná Scarlett O´Harová a co český Honza. A hned je na stole pár dalších svěžích nápadů. A pak jen už stačí položit otázku, jak by Scarlett řešila situaci nemotivovaného pracovního týmu. A vidět tu radost v očích klienta, jak si sám přichází na paralely, co může se svým týmem brzy dělat on sám, je velmi lahodný zákusek.

Vše je samozřejmě o lásce a o vášni – o mé vášni pro vaření a pečení. Jako s láskou peču, tak podobně s láskou a vášní pečuji o své klienty. S obdobnou vášní o svém vaření vyprávím. A o práci vlastně také. Pro oboje hořím. A jen doufám, že pomalu pečený jehněčí krk v mé troubě teď právě nehoří díky mému psaní…

A jak jste na tom s vařením vy? A s vaším přístupem k práci? Najdete své paralely? 

 
Přináší společnost LMC, s.r.o., vyrobeno ve spolupráci s Omega Design & Breezy