how can i write a paper in physics essay writing phone number uk assignment expert osmosis coursework gcse help top essay writing sites how to write an application letter yourself examples of research paper format
Stálé rubriky / HR – Human Relations
Stálé rubriky

Zkuste vyrazit na pohovor do kavárny!

05.09.2013  Hanka Smítalová 11  komentářů

Jsem každodenní návštěvník kaváren a považuji se za kavárenského nomáda. Nechodím tam ale jen na dobrou kávu – chodím tam hlavně pracovat. I když mám svou vlastní kancelář a můžu kdykoli pobýt v kanceláři svých klientů, kavárna je pro mě místo, kde se mi nejlépe přemýšlí, vymýšlí a kde mě napadají ty nejlepší nápady.

Kavárny pro mě mají jakýsi druh inspirativní energie, kde se nějakým zázračným způsobem dokážu soustředit a řešit i všechny resty, do kterých se mi kdekoli jinde nechce.

I když si v kavárně dokážu představit jakoukoli činnost, do nedávné doby jsem si tam netroufla na jednu z těch, která mě také živí, a to je nábor, tedy pohovor s uchazečem. Vždycky jsem si myslela, že první kontakt s kandidátem na danou pracovní pozici by měl probíhat v nějakém formálnějším a klidnějším prostředí, což je standardně kancelář má vlastní nebo mého klienta. Názor jsem změnila o 180° před pár týdny, kdy jsem se dostala do časové tísně a jeden pohovor jsem chtě nechtě musela přehodit z kanceláře do kavárny. Rozhodně jsem z toho neměla dobrý pocit a v hlavě mi běžel černý scénář - co si asi tak uchazeč pomyslí, co na to klient, bude to hodně uhozené a podobně.

Stal se ovšem zázrak! Kandidát byl uvolněný, na všechny otázky odpovídal spontánně a bez kalkulu, a i když jsme se v závěru shodli na tom, že jeho profil na danou pracovní nabídku není ideální, a tudíž se dalšího kola nezúčastní, měli jsme z toho oba dobrý pocit a loučili se s úsměvem na tváři. 

Po této zkušenosti jsem začala pracovní pohovory, první seznamovací schůzky, vést v kavárně záměrně a zázraky se opakovaly – zjistila jsem, že kavárna má na lidi uvolňující účinek, padá z nich nervozita a řeknou vám o sobě a svých projektech i plánech do budoucna daleko víc než v prostředí formální kanceláře. 

Nevím jak vy, ale já první seznamovací schůzku s uchazečem o práci považuji za událost superdůležitou. Rozhodně mi při ní nejde o prokázání odborných znalostí a dovedností kandidáta, jako spíš o odhalení jeho motivace a osobních hodnot, které ctí. Mým cílem je ověřit si, jak moc a zda vůbec zapadá do firemní kultury a hodnotového žebříčku společnosti, pro kterou hledám toho nebo tu nejlepší. Kavárna vám nabízí nepřeberné množství situací, které byste v kanceláři nevytvořili a které vám o dané osobě prozradí daleko víc, než jen slyšíte ušima – jak si poradí, aby vás v kavárně našel; jak se chová k personálu kavárny; jakým způsobem si vybírá a objednává; jakým způsobem se loučí včetně situace s placením účtu apod. 

Minulý týden jsem na tyto schůzky vzala s sebou i svého klienta, šéfa společnosti, který mému nadšení pro kavárenské pohovory moc neholdoval, protože to prý nepůsobí profesionálně. Po třech schůzkách s uchazeči mi řekl: „Už tě chápu, tady v kavárně jsou ty rozhovory daleko opravdovější a najednou vidím lidem za jejich fasádu.“   

Máte podobnou zkušenost? A vy, kteří ne, zkusíte to? Ráda vám poradím s výběrem vhodné kavárny.☺

Olga Rozehnalová

Neumann Partners 

Dobrý den, zkušenost potvrzuji. Měla jsem dojem, že to je již běžné, ale není. I já jsem nedávno byla s kandidátem v kavárně a pak se mi přiznal, že to zažil poprvé v životě a že ho to příjemně překvapilo. Dokonce, že si odnesl relevantní a smysluplné informace z příjemného rozhovoru. Výhoda bude asi i v tom, že tam mají "déle otevřeno" než ve ztemnělé kancelářské budově, je tam voňavo a méně navoskovaně. Jen si dejte pozor na úskalí nenadálého hluku, včetně posazení se pod reproduktor. Například mě rušil pán, který hodně dlouho hladil vedle u stolu partnerku po zádech a ona měla děsně šustivou vestičku. To, že vám pod stolem občas proleze batole, to celkem jde. Horší je to s běhavými většími dětmi, kteří hrají na babu a rodiče jsou rádi, že se baví. A dámy... ještě pozor na dortíky ke kávě :). Ale jinak souhlasím a v nestandardní denní dobu je to řešení příjemné a účelné. Olga Rozehnalová, client manager, senior konzultant Neumann Partners

05.09.2013 13:31   Reakce

Markéta Zelenková

GE 

Dobrý den, pohovory mimo zasedací místnosti opravdu nejsou běžnou praxí, a je to škoda, zažila jsem to jednou a byla to příjemná změna. Na druhou stranu je důležité u kandidátů nastavit správná očekávání, a proto bych pohovory v kavárnách nedoporučovala zavádět společnostem s formální firemní kulturou, kde se zaměstnanci po přijetí mimo podnik již nedostanou, aby noví zaměstnanci předešli pozdějšímu zklamání...

05.09.2013 22:34   Reakce

Margareta

CZECHPOL Business Office 

Dobrý den, přijímací pohovory, a občas i schůzky ze zákazníky, od pár let zásadně mám rada v kavárně, kterou vybírám podle toho, na jakou pozice je nábor. Na vyšší posty (to znamená často i delší pohovor) rada si volím tiché prostředí lobby baru v nějakém 5* hotelu – vřele doporučuji, hotele si moc dají zaležet na vhodné, nenápadné hudbě, je zajištěno i větší soukromí. Největší výhodou pohovoru v kavárně/lobby baru pro mě je, že prostředí je neutrální a uchazeč je rychleji uvolněny, a já mám možnost i pozorovat chováni v širším kontextu. Zdravím vše kafé-náboráře Margareta Serwatka

06.09.2013 08:18   Reakce

Radim Koštial

HR Kavárna 

Moc se mi líbí článek jako takový, moc se mi líbí téma (přijímací pohovor v kavárně jednoznačně MUSÍ mít lepší karmu, než v tiché firemní zasedačce) a moc se mi líbí i komenty pod článkem. Je vás víc s podobnou zkušeností? Používáte kavárnu běžně jako místo pro podobná setkání?

06.09.2013 08:48   Reakce

Marketa Pfleger

career strategy | personal branding 

Zkusenosti naprosto potvrzuji – kavarny funguji velmi zazracne na "duch" setkani. V soucasne dobe nedelam az tak moc pracovnich pohovoru ale setkani s pripadnym klientem a pouze v jedne ma vybrane kavarne, ktera se jiz nekolikrat potvrdila jako uspesna. Klienti jsou uvolnenejsi a otevrenejsi naslouchat nasi mozne spolupraci...jeste nedavno kdyz jsem mela nastarosti vyber zamestnancu, tak jsem uvazovala (jako vasniva golfistka) ze bych zvala hrace golfu/uchazece o zamestnani na hriste...tam se totiz nejlepe pozna charakter a osobonost cloveka (-; ... verim ze jednou to jeste uskutecnim.

11.09.2013 16:06   Reakce

Lukáš B.

Článek přesně vystihuje také mou zkušenost, nejen z pohovoru. V kavárně, nebo restauraci mívám i obchodní jednání a má to mimo jiné tu výhodu, že mám neformální "kancelář" v jakémkoli městě zrovna potřebuji.

11.09.2013 23:39   Reakce

Ivana Echavarría

Dobrý den, děkuji za zajímavý článek. Nápad brzy převedu do praxe, protože sama se necítím ve firemních zasedačkách při náborovém rozhovoru úplně 100%. Budu ráda za tipy na kavárny v rámci centra Prahy. Díky.

14.09.2013 19:45   Reakce

Michal ŠUSTÁK

Engel 

Zcela souhlasím, pohovory v kavárně dělám již minimálně 14 let, takřka vždy jen tehdy, když je pro kandidáta v daném stadiu výběrového řízení nepřijatelné ukázat se ve firmě. Příjemným vedlejším produktem ale jistě je rychlejší a přirozenější otevření a možnost pozorovat i jiné kandidátovi interakce.

19.09.2013 21:05   Reakce

Martina S

www.e-dimensions.net 

Kaviarne milujem, ale pohovory som v nich viedla len výnimočne, spravidla len na požiadanie kandidáta (napr. v headhuntingu, nechcel byť videný vchádzaťdo / vychádzať z agentúry). Kaviareň je skvelé miesto na obchodné stretnutie, ale neposkytuje dostatok pokoja a súkromia na relevantnú diskusiu a dôkladný pracovný pohovor. Aspoň pre mňa je pracovný pohovor viac než len rozhovor, má jasnú štruktúru a cieľ. Z praktického pohľadu, pri predstave štyroch pohovorov v kaviarni, bez pohodlia kancelárie nie je nadšený ani kaviarenský povaľač vo mne. Do kaviarne sa skrátka, v mojom svete, chodí relaxovať, nie pracovať :) Taktiež nerozumiem tomu, prečo by profesionál mal pociťovať diskomfort/ problém uvoľniť sa v profesionálnom prostredí? Koniec koncov, aj pre kandidáta je lepšie, ak vidí firmu zvnútra, a keďže pracovný vzťah je formálnym vzťahom, nie je na škodu veci začať formálne.

29.09.2013 16:24   Reakce

Irena K.

Ano,v době, kdy jsem začínala pracoval jako "náborář na volné noze" jsem byla vskutku kavárenským povalečem. Počáteční nedůvěra se rychle rozplynula, potencionální zájemci o nové zaměstnání se chovali mnohem otevřeněji. Postupně jsem se naučila vychytat i technickou stránku věci ... Dnes pracuji v kanceláři a v kavárně jen jednou za čas, hlavně při náborech mimo region. Byl to způsob, jak vykonávat svoji práci s poměrně nízkými náklady a nečekaným bonusem navíc.

10.12.2013 22:59   Reakce

Ivana Kolibová

Doučování dětí.cz 

Dobrý den, příští týden povedu několik pohovorů v Praze. Protože naše doučování probíhají v domovech klientů, nemáme žádné firemní prostory a tak mi nezbývá nic jiného, než naplánovat pohovory v nějaké příjemné klidnější kavárně. Máte nějaký tip? Nejlépe v dobré dopravní dostupnosti. Díky za odpověď.

24.04.2014 23:25   Reakce

GARANTI RUBRIKY

Hanka Velíšková

Personální ředitelka společnosti KPMG

Vendy Jersáková

HR praktik na cestě za moderním pracovním prostředím a kultivovanými mezilidskými vztahy

 
 
Přináší společnost LMC, s.r.o., vyrobeno ve spolupráci s Omega Design & Breezy